Nieuwsberichten Up2you Midden-Drenthe

Foto door Ron de Vos


Het regent projecten voor jongeren dankzij Up2You


Midden-Drenthe - Het was dinsdagavond volle bak in de hal van het gemeentehuis in Beilen bij de prijsuitreiking van het jongerenproject Up2You. Tientallen jongeren die verantwoordelijk waren voor de vijftien inzendingen wachtten in spanning af.

Na een korte toespraak was het dan zover en konden de begeleiders van het project bekend maken welk bedrag naar welk project ging. Uiteindelijk ging het hoogste bedrag (1000 euro) naar de Rangers van de Dierenweide 't Stroomdal en die hebben plannen genoeg om het geld te besteden, zoals aanleg van drainage.

Social media
Dat hadden alle jongeren overigens, waardoor een breed palet aan ideeën werd ingediend en ook wordt uitgevoerd, Dat was ook de bedoeling van Up2You: met de jongeren alle initiatieven te realiseren. Via social media waren de jongeren en jongerenorganisaties zoals sozen benaderd en die route stond garant voor een flinke aanloop. Dat was bij de start twee jaar geleden wel anders, maar door de nieuwe eigentijdse aanpak medio vorig jaar was de animo beduidend groter.

Imposante lijst
De oogst was divers en vooral imposant: Vincent van Goghschool (Beilen)-schoolfees 250 eurot; skatebaan in Hoogersmilde; aanpak soos Roet 25 Smilde 700 euro; Dierenweide Stroomdal Beilen 1000 euro; geluidsboxen soos All Skin Hooghalen 500 euro; artiest voor een dag in soos Broekzz 250 euro; dagje skiën jeugd Nieuw-Balinge 450 euro; extra skateonderdeel skatebaan Beilen 400 euro; belevingspag Beilen-West 750 euro; free run park in Beilen 500 euro; uitwisseling Portugal met Drijber 400 euro; laptop, GoPro camera e.d. voor Jong Film Studio 450 euro; Escaperoom en workshop vlogger Westerbork 350 euro; met de bus naar de Efteling voor Witteveen 250 euro.

Onder de indruk
De jury heeft alle inzendingen ter plekke bezocht en was onder de indruk van de creativiteit, het enthousiasme en de kwaliteit van de initiatieven van de jongeren. De jury vond het daarom ook lastig om de prijzen te verdelen, maar alle jongeren gingen met een tevreden gevoel weg. Maar niet voordat in de raadscommissie een kostelijke compilatiefilm vertoond was waar alle indieners even voorbij kwamen. De fracties waren in ieder geval onder de indruk en gaven alvast aan dat Up2You zeker een tweede editie krijgt. Riet Broekhuizen (PvdA) gaf het project al een alternatieve naam: Moek Junior, genoemd naar het project voor dorpen Mooi Op Eigen Kracht (MOEK). Dat heeft als doel om het naoberschap in Midden-Drenthe te stimuleren.

Up2you is een project van het Dorpenoverleg Midden-Drenthe in samenwerking met de gemeente en het team jongerenwerk van Welzijnswerk Midden-Drenthe.


Geplaatst op dinsdag 23 januari 2018 22:55© Krant van Midden-DrentheFoto door Robbert Oosting


Beiler Rangers winnen Up2you-project voor dierenweideZe waren een van de zeventien groepen jongeren die een idee bedacht om hun dorp leuker of leefbaarder te maken. Het beste idee kreeg het hoogste geldbedrag om het idee uit te werken. Alle groepen hebben een bedrag van 1.000 tot 200 euro gekregen voor hun plan.

De 17-jarige Youri Beugel zet zich via Stichting Dierenweide Stroomdal in voor de dierenweide. "Wij willen dat de jeugd naar buiten gaat om over de dieren te leren. Wij zijn hier voornamelijk na school, dus 's avonds na het eten, mee bezig", zegt Beugel, één van de Beiler Rangers.

Dierenshow
Beugel heeft genoeg ideeën om het gewonnen geldbedrag goed te besteden. "Wij willen graag drainage aanleggen in de kippenweide, het is namelijk heel nat. Dat is niet fijn voor hun gezondheid, want ze kunnen dan snel longontsteking krijgen. Voor het Keindierenproject Dierenweide Stroomdal willen we graag nieuwe hokken maken. We willen een nieuwe start maken voor de Midden-Drenthe Show, een kleindierenvereniging. Zij helpt ons leren over pluim- en kleinvee. Zij gaan ons daar over informeren, zodat wij meer verstand krijgen van dieren. Wij gaan onze dieren ook tentoonstellen in oktober tijdens de dierenshow."

Up2you
Dorpenoverleg Midden-Drenthe heeft in samenwerking met Welzijn Midden-Drenthe ongeveer een jaar geleden bedacht om een geldbedrag beschikbaar te stellen voor jongeren. Daar is vorm aan gegeven door het Up2you-project. Jongeren moesten een filmpje maken met uitleg over hun idee om hun dorp leefbaarder en leuker te maken. De zeventien filmpjes die ingestuurd zijn varieerden van de renovatie van een jeugdsoos, tot een ski-uitje en van de aanleg van een skatepark tot het opknappen van een dierenweide.

In het bijzonder werd nog even genoemd dat een 10-jarig meisje uit Beilen-West allerlei speel-, spel-, en leerdingetjes wilde op een belevingspand in haar buurt. Uiteindelijk heeft ze een bedrag van 750 euro gekregen voor onder andere bordjes met natuur-weetjes.

College en raad waren uiterst positief over de jonge plannenmakers. Of er een vervolg op komt op het plan is nog niet zeker.


Dinsdag 23 Januari 2018, 21:34 © RTV DrentheFoto door Gerrit Boer


Chequeregen voor Midden-Drentse jeugd


Artiest voor een dag, betere drainage zodat de kippen niet verdrinken en uitstapje met de soos. Al die ideeën zijn dinsdagavond beloond met een mooie financiële bijdrage. Gespannen wachten tientallen kinderen uit heel Midden-Drenthe in de hal van het gemeentehuis op de uitslag van ideeënwedstrijd Up2You. Allemaal stuurden ze, alleen of met een groep, een filmpje in met ideeën om de leefbaarheid in hun eigen dorp te verhogen.

Alleen maar winnaars
En die ideeën lopen nogal uiteen. Verschillende dorpen zien een skatebaan wel zitten. De jeugd uit Drijber wil graag op uitwisseling naar Portugal. De meiden uit Nieuw-Balinge wil graag skiën en de jeugdsoos in Hoogersmilde heeft hoognodig een opknapbeurt nodig.

Als een ware Gaston Starreveld roept wethouder Gert Jan Bent de deelnemers één voor één naar voren en beloont ze, na mooie woorden van de jury, met een cheque. De bijdrages variëren van 250 tot duizend euro. Verliezers zijn er vanavond niet.

Dierenweide Stroomdal
Youri Beugel en Robin Lemmens van Dierenweide Stroomdal in Beilen nemen de 'hoofdprijs' van duizend euro mee naar huis. In hun filmpje is te zien dat de kippen op de dierenweide regenlaarsjes nodig hebben. Of betere drainage, dat kan ook. ,,De kippen worden er ook niet beter op", stelt Beugel laconiek.
Daarnaast willen ze investeren in de uitbreiding van het konijnenhok. Die wordt, met de kleindiertentoonstelling in oktober op komst, veel te klein. Bijna al hun vrije uren steken de jongens in het Stroomdal. Over die betrokkenheid steekt de jury de loftrompet. Ze glunderen ervan. ,,Het voelt niet als werken", zegt Lemmens. ,,Het groepsgebeuren, dat is het allerleukst."

Beleeftuin Beilen-West
Liefde voor de natuur hebben de grote winnaars gemeen met de jongste deelnemer, Lysanne Kraeima uit Beilen. Tien is ze. ,,Er is één probleempje, zeiden ze toen ik mee wilde doen. Eigenlijk was ik te jong. Ik dacht: ik kan het altijd vragen." Het lukte, sterker: met een grabbelton aan ideeën wist ze maar mooi 750 euro in de wacht te slepen voor de beleeftuin in haar wijk Beilen-West. ,,Supercool", vindt ze het. De cheque houdt ze trots in haar hand, de zenuwen allang verdwenen. Van de jury moet ze ëën van haar vele ideeën uitkiezen om mee aan de slag te gaan. ,,Bordjes voor volwassen en kinderen in de beleeftuin", legt ze uit. Ze bedacht het zelf. ,,Het is echt een heel leuk idee. Er staan opdrachten op voor kinderen zoals 'kruip als een mol door de tunnels, of spring als een hert over de balk'. Voor volwassenen staan er feiten op over bloemen en planten."
De wedstrijd, dit jaar voor het eerst, is georganiseerd door het dorpenoverleg en welzijnswerk Midden-Drenthe. Aan de glimlach van de toekijkende volwassenen te zien is het voor herhaling vatbaar. Immers: wie de jeugd houdt, heeft de toekomst.


23 januari- Leonie Sinnema - Drenthe - © Dagblad van het NoordenJongeren in Midden-Drenthe sturen 15 projecten in voor It's up2youBeilen - Het project voor de jeugd in Midden-Drenthe; It's up2you heeft 15 inzendingen opgeleverd. In dit project worden jongeren uitgedaagd om met ideeën te komen om hun eigen omgeving te verbeteren. De feestelijke prijsuitreiking is dinsdag.

Dit vindt plaats om 18.30 uur, voorafgaand en tijdens de Raadscommissie Zorg en Welzijn in het gemeentehuis te Beilen. Er zijn via social media inzendingen gekomen uit diverse dorpen uit Midden-Drenthe van zowel individuele jongeren als jongeren(organisaties). De ideeën lopen uiteen van skatebaan, tot schoolfeest, van het vernieuwen van de jeugdruimte tot het verbeteren van een dierenweide en van spectaculaire activiteiten tot een internationale uitwisseling.

Onder de indruk
De jury heeft alle inzendingen ter plekke bezocht en is onder de indruk van de creativiteit, het enthousiasme en de kwaliteit van de initiatieven van de jongeren. De jury heeft dan ook de lastige taak om de prijzen te verdelen. Het uiteindelijke doel is om met de jongeren alle initiatieven te realiseren. De prijsuitreiking vindt plaats op dinsdag 23 januari in het gemeentehuis en een ieder is van harte welkom om hierbij aanwezig te zijn.

Up2you is een project van het Dorpenoverleg Midden-Drenthe i.s.m.de gemeente Midden-Drenthe en het team jongerenwerk van Welzijnswerk Midden-Drenthe.

Meer informatie over dit project is te vinden op de website: http://www.up2youchallenge.nl/


Geplaatst op vrijdag 19 januari 2018 07:25 © Krant van Midden-Drenthe
It's up2you voor de jeugdBEILEN - Er is een nieuw project voor de jeugd in Midden-Drenthe gestart: It's up2you.

Met dit project worden jongeren uitgedaagd om met ideeën te komen om hun eigen omgeving te verbeteren. Up2you is een gezamenlijk project van het Dorpenoverleg Midden-Drenthe, gemeente Midden-Drenthe en het team jongerenwerk van Welzijnswerk Midden-Drenthe. Iedere jongere vanaf 12 jaar kan zijn of haar idee insturen via social media. Bijvoorbeeld door middel van een film, vlog, animatie of presentatie. Ze doen zo mee aan de wedstrijd en maken kans op een geldbedrag. De beste ideeën krijgen budget en/of ondersteuning om het plan uit te voeren. Het mag gaan om een activiteit, voorziening of project. Vanuit de drie organisaties is een projectgroep samengesteld waar ook twee talentvolle jongeren (Adinda Knevel en Robbert Oosting), deel van uitmaken. Het project wordt eind 2017 afgesloten met een feestelijke bijeenkomst.

Meer informatie staat op de website: www.up2youchallenge.nl/.


Artikel is geplaatst door admin op 02-10-2017 - 12:34 © Gezinsblad